Szeptember 30 –október 5. között hat erdélyi városban tart előadást Stefano Bottoni olasz–magyar történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa az 1956-os események erdélyi következményeiről.

1956 Romániában egy nagyon mély, rendszerszintű átalakulás volt; beindította a későbbi nemzeti-kommunista formát öltő rendszer kiépítését, amivel a román kommunista rendszer kivetkőzte magából a szovjet jelleget, illetve felhagyott a Szovjetunióhoz való szervilis viszonyulásával, és kialakított egy önálló kül- és belpolitikai arculatot. Ez érdekes módon megtartotta a szovjet szisztéma elemeit – a láger- és börtönrendszert, a rendkívül durva állami – fizikai és lelki – erőszaknak a módszereit, mondhatni egészen az 1989-es forradalomig, ugyanakkor átállította a rendszert egy nemzetibb vonalra, és ezzel sokkal elfogadhatóbbá tette a román tömegek számára. Ez volt ez egyik fő oka annak, hogy noha Romániában nem volt forradalom 1956-ban, mégis hozzávetőleg ugyanannyi embert börtönöznek be az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején, mint Magyarországon – mondja a most következő interjúban Stefano Bottoni, akivel az előadássorozat első állomásán, Sepsiszentgyörgyön beszélgettünk a vasárnap esti előadás után.

Az olasz–magyar nemzetiségű Stefano Bottoni kutatási területe Közép-Kelet Európa, illetve a romániai kisebbségek XX. századi története.

Számtalan tanulmány és önálló kötet szerzője. Magyar, román, angol, olasz áés német nyelven kutat, illetve ír, művei gyakran jelennek meg fordításban. Legismertebb könyve alighanem a Sztálin a székelyeknél. A Magyar Autonóm Tartomány története (1952-1960), amely nemrégiben megjelent angol nyelven a Harvard Egyetem Hidegháború sorozatában.

Mostani erdélyi turnéja a Szacsvay Akadmémia történelmi előadássorozatának, amelyet az RMDSZ-szel közösen szervez a centenáriumi év kapcsán. A programsorozat kiemelt célja – az elmúlt száz esztendő értékeinek és meghatározó személyiségeinek felmutatása mellett – pontos információkat nyújtani az időszak történelmi hátteréről.

Stefanio Bottoni következő előadásai:

  • Csíkszereda: október 1 –én, hétfőn 17 órától Hargita Megye Tanácsának Márványtermében;
  • Marosvásárhely: október 2 –án, kedden 17 órától a Bernády Házban;
  • Kolozsvár: október 3 –án, szerdán 18 órától az Erdélyi Múzeum- Egyesület (EME) székházában;
  • Szatmárnémeti: október 4 –én, csütörtökön 17 órától a szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében;
  • Nagyvárad: október 5-én, pénteken 18 órától az Ady Endre Elméleti Líceumban.