• Adunarea Generală a ONU la New York.
  • Este necesară constituirea unui grup de lucru, la nivel regional, pentru combaterea problemelor create de urşi. Din acest grup s-ar face parte președinții județelor limitrofe Brașovului. La această concluzie au ajuns, ieri, participanții dezbaterii cu privire la cadrul legislativ pentru prevenirea conflictelor provocate de urs, care a avut loc la Brașov. INSERT: preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.
  • Mâine dimineața, la Centrul Cultural Maghiar Petőfi Sándor din București, are loc dezbaterea şi forumul de afaceri ”Schimb de bune practici din sfera conceptului de Smart City”, în organizarea Ambasadei Ungariei la Bucureşti. Evenimentul este deschis de ambasador Ungariei, Zákonyi Botond. (ora 9.30)
  • O barză a fost găsită, ieri, de jandarmi pe centura ocolitoare a municipiului Miercurea Ciuc. Barza va fi îngrijită într-un centru de reabilitare a animalelor sălbatice din judeţul Mureş, pasărea având şanse să treacă cu bine peste iarnă, chiar dacă nu a plecat în ţările calde. CORESPONDENȚĂ
  • Vorbim cu biologul Dr. Bucs Szilard despre liliacul anului 2018 în România. Este vorba despre liliacul cu potcoava a lui Méhely (Rhinolophus mehelyi), care este una dintre cele cinci specii de lilieci cu potcoavă din România, denumită după zoologul maghiar Lajos Méhely. Acest liliac este tipic pentru peșteri, rar și vulnerabil, sub 1.000 de exemplare în România. Obiceiul de a desemna liliacul anului există în mai multe țări europene, având la bază importanța speciei respective pentru mediul înconjurător sau pentru cercetarea liliecilor.
  • Avem un interviu cu dl. Liker András (membru al grupului de cercetători evoluționiști al Academiei Ungare de Știinte) despre viața animalelor în mediul urban.
  • Comisia juridică din Parlamentul de la Budapesta a cerut Guvernului ungar să analizeze o lege adoptată în vară, privind taxarea cu 25% din donaţia ONG-urilor care sprijină migraţia şi să ia măsuri pentru închiderea unor „portiţe” care ar oferi posibilitatea de a nu achita taxa. Solicitarea a fost lansată după ce ONG-ul Migration Aid din Ungaria a anunţat că va deveni partid, în condiţiile în care formaţiunile politice nu intră sub incidenţa reglementărilor respective.
  • Sepsi OSK Sfântu Gheorghe s-a calificat în optimile de finală ale Cupei României la fotbal, ieri seara, după ce a învins formaţia de ligă secundă ASU Politehnica Timişoara cu scorul de 4-2.
  • Pe 6 și 7 octombrie 2018 va fi organizat în București un nou seminar de muzică Kodály pentru profesori de muzică și muzicieni. Cursurile vor fi susținute la Institutul Balassi din Bucureşti de Sarolta PLATTHY, profesor specialist al Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Pe parcursul celor 10 ore de seminar, profesorii de muzică și muzicienii își vor putea diversifica și perfecționa tehnicile și metodele de predare și interpretare a muzicii prin metoda Kodaly, metoda de predare-învăţare a muzicii de renume mondial, inclusă în anul 2017 pe lista patrimoniului cultural spiritual al UNESCO.
  • Numărul elevilor din Ucraina Subcarpatică, ce au ales să se înscrie în clasele cu predare în limba maghiară, a crescut cu 10%, în comparaţie cu anul trecut – a declarat Csáky Csongor, preşedintele Uniunii Rákóczi.

Bejegyzés navigáció