• Europarlamentarii maghiari din Bazinul Carpatic au adresat o scrisoare deschisă președintelui Comisie Europene, în care solicită de la Jean-Claude Juncker protecţia minorităţilor naţionale autohtone istorice, precum şi minorităţilor lingvistice, care totalizează 50 de milioane de cetățeni europeni. Scrisoarea a fost prezentată în Buletinul informativ al UDMR.
  • Peste 30 de producţii cinematografice vor fi prezentate, timp de 10 zile, la Festivalul de Film de la Miercurea Ciuc, ‘Filmszereda’, care a început ieri. La ediţia din acest an, se aduce un omagiu celebrului regizor Szabó István, distins cu premiul Oscar’, care în acest an împlineşte 80 ani. Alături de filme de referinţă ale cinematografiei maghiare, la festival sunt prezente şi producţii ale cinematografiei româneşti contemporane. CORESPONDENȚĂ
  • Corul minorității suedeze din Finlanda susține, astăzi, un concert coral la Biserica Neagră din Brașov (ora 18.00).
  • INTERVIU cu Ioana Paul, elevă a Liceului Teoretic cu predare în limba germană „Johannes Honterus” din Braşov, care a participat în această vară pentru a 3-a oară la programul “Ghizilor voluntari din Biserica Neagră”, şi vorbeşte despre această experienţă fascinantă, care i-a oferit o şansă unică de a cunoaște persoane venite din întreaga lume, de a-și face noi prieteni, dar și de a-și perfecționa competențele lingvistice și cunoștințele despre artă, istorie și religie
  • Astăzi este organizat la Odorheiu Secuiesc (jud. Harghita), pentru a doua oară, Întâlnirea Caselor Dansului Popular din Transilvania. Manifestarea din acest an este dedicată împlinirii a 40 de ani de la prima întâlnire a Caselor dansului popular, care a fost organizată la Odorheiu Secuiesc şi memoriei folcloristului Kallós Zoltán, distins printre altele anul trecut cu premiul Europa Nostra.
  • Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe găzduiește, în premieră națională expoziţia „A digera trecutul”, semnată de una dintre figurile importante ale pop-art-ului european, artistul Daniel Spoerri. Vernisajul a avut loc ieri, în prima zi a Festivalului de Arte Contemporane pulzArt (13-16 septembrie). INSERT: curatorul expoziției Ligetfalvi Gergely.
  • Numeroşi artişti plastici din România, Ungaria şi Austria îşi vor expune lucrările la Budapesta, în cadrul unei expoziţii care va fi vernisată astăzi şi va putea fi vizitată până la finalul lunii. Obiectele de artă expuse au fost realizate în cadrul taberelor de creaţie de la Magyarpolány (Ungaria), în anii 2015-2018.
  • Autoritățile covăsnene au inițiat o acțiune de promovare a meseriei de asistent maternal profesionist. Acestă meserie este practicată de doar 129 de persoane din județul Covasna, deși posturi libere ar fi încă 24. Reprezentanții DGASPC Covasna spun, că numai o treime dintre copiii ajunși în sistemul de protecție socială din județul Covasna au șansa, să crească, asemenea unor copii normali, în sânul unei familii grijulii.
  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni săptămâna viitoare, la Moscova, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, urmând să discute în principal despre probleme energetice.

Bejegyzés navigáció