Candidaţii susţin astăzi proba scrisă la Limba şi Literatura maternă a examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj (20-26 august). O mare parte a programelor (peste 630) se concentrează pe figura Regelui Matia Corvin, născut în urmă cu 575 de ani la Cluj şi pe proclamarea păcii religioase de la Turda, în urmă cu 450 de ani.

Tamasi Zsolt-Jozsef a fost numit în funcția de director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.

„De la Trianon la Belvedere. Maghiarii din Transilvania în România Mare” este titlul episodului al II-lea al filmului documentar „Maghiari în România – 100 de ani de istorie”, care va fi proiectat astăzi la Universitatea Sapientia din Cluj Napoca. Filmul va avea 9 episoade și face parte din proiectul „1.000 de ani în Transilvania, 100 de ani România”, pentru care UDMR a primit aproximativ un milion de euro din partea Guvernului Ungariei.

Teatrul Szigligeti din Oradea sărbătoreşte între 21 şi 26 august împlinirea a 220 de ani de la primul spectacol de teatru prezentat în limba maghiară la Oradea, ocazie cu care iubitorii dramaturgiei vor putea viziona două premiere şi vor avea ocazia să participe la discuţii şi comemorări. (“Copiii străzii”, în regia lui Tünde Tóth, o coproducţie alături de Asociaţia Elevilor Maghiari din Oradea / “Beznă de mină” de Csaba Székely, în regia lui István Hunyadi) INSERT: Czvikker Katalin – Director General Manager

Carele alegorice de la Carnavalul Florilor de la Debreţin ajung astăzi (21 august) pentru cea de-a 13-a oară la Oradea. Cele cinci care alegorice ale celor două oraşe vor reprezenta teatrele din Debreţin şi Oradea, iar compoziţiile florale vor prezenta cultura vinului din regiunea istorică viticolă a Ierului şi tradiţiile populare maghiare. După defilarea carelor, de la ora 20:00, va avea loc concertul Orchestrei Simfonice Ţigăneşti din Budapesta, numită şi Orchestra celor 100 de viori.

Urmărim evenimentele organizate cu ocazia Zilelor Culturale Partium din Satu Mare (20-26 august)

Interviu cu istoricul și archivarul brașovean Thomas Șindilariu despre ultimele cărți ale istoricului Gernot Nussbacher, decedat în luna iulie a.c.

Interviu cu Liv Müller, organista bisericii evanghelice din Mediaș despre lucrările de renovare a orgii Prause din biserica evanghelică din Richiș (jud.Sibiu).

Bejegyzés navigáció