23 august: „Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului”

Astăzi se deschide Târgul Corvinilor – Târgul de 500 de ani la Lugaşu de Jos (jud.Bihor). Târgul – reluat anul trecut – a fost înființat pe baza ordinului regal al lui Matei Corvin în 1470, prima dovadă scrisă a organizării acestuia datează din 1475, iar ultima din 1940. INSERT: primarul comunei Lugaşu de Jos, SORBAN Levente. (23-27 august)

Colecţia de artă a Muzeului Naţional Secuiesc de la Sfântu Gheorghe (jud.Covasna) va fi prezentată astăzi la Budapesta. Selecţia de obiecte de artă va putea fi vizionată până pe 30 august, în centrul cultural Pesti Vigadó. Expoziţia reuneşte operele unor personalităţi artistice născute sau care au creat obiecte de valoare în Ţinutul Secuiesc, Transilvania interioară şi Partium.

În cadrul „Zilelor Aradului” are loc tradiționala sărbătoare anuală a orașului maghiar Pécs înfrățit cu Aradul: „Ziua Orașului Pécs la Arad”.

TŐKÉS László şi preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, SÁNDOR Krisztina i-au vizitat, ieri, pe cei doi maghiari condamnaţi la închisoare cu executare, sub acuzaţia de terorism (BEKE István şi SZŐCS Zoltán) la Penitenciarul Miercurea Ciuc.

La Centrul de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe are loc, astăzi, vernisajul expoziţiei a celor șapte pictori din România şi Republica Moldova, care au participat luna aceasta la o rezidenţă artistică organizată în judeţul Covasna. La expoziție vor fi prezentate aproape 40 de lucrări de pictură cu peisaje din mai multe localități ale județelor Covasna și Brașov.

La Baia Mare are loc, astăzi, vernisajul expoziţiei de pictură „Atracţia infinitului” a artistului plastic XANTUS Geza, autor al multor lucrări monumentale aflate în biserici şi capele catolice, distins cu Premio Internaţionale Beato Angelico (23 aug. – 5 sep.)

Cei o sută de ani de istorie culturală maghiară clujeană sunt prezentați publicului în expoziția participativă inaugurată, luni, de UDMR, în fața clădirii Teatrului Maghiar de Stat, în spiritul dialogului româno-maghiar. Expoziția face parte din seria de evenimente organizate în cadrul programului “1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, inițiat de UDMR cu ocazia Centenarului.

Festivalul Intercultural Sighişoara (22-26 august).

Zilele Culturale Maghiare din Cluj (20-26 august).

Zilele Culturale Partium din Satu Mare (20-26 august)

Bejegyzés navigáció