Az ügyészség eljárást indított Darius Valcov volt pénzügyminiszter, jelenlegi kormányfői tanácsos ellen, miután az Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta a Román Hírszerző Szolgálat és a legfőbb ügyészség között 2016 végén kötött titkos megállapodást.

A vádhatóság szerint ezzel a politikus megsértette a büntetőtörvénykönyv 305. cikkét, amely az államtitkok hanyag kezelésének szankcionálásáról rendelkezik.

Valcov ugyancsak Facebook-oldalán reagált a vádra. Leszögezte: nem bánt hanyagul az említett dokumentummal, amelyről szerinte a román sajtó 90 százaléka tudott.

Ha bűnösnek találják, a politikust 3 hónaptól egy évig terjedő börtönnel sújthatják a SRI és az ügyészség közötti titkos paktum közzététele miatt.

 

A Román Hírszerző Szolgálat igazgatója szerint nincs már hatályban egyetlen megállapodás sem, ami az igazságszolgáltatást illeti.

Sajtónyilatkozatában Eduard Helvig azt is hangsúlyozta, hogy a szavai szerint „vitatott paktumok” törvényesek voltak. Hozzátette, a törvényt ezek nélkül is alkalmazhatták volna, de ez volt a hagyományos módja a törvények alkalmazásának.

A titkosszolgálat igazgatója ugyanakkor nem tisztázta, hogy a megállapodásokat miért tartották titokban hosszú éveken keresztül, illetve miért mondták fel azokat azt követően, hogy fény derült a létezésükre, sőt fokozta az protokollumokkal kapcsolatos gyanút azzal, hogy hozzátette: elszánt, hogy „az utolsó pillanatig” harcoljon mindenféle visszaélés ellen, akárki is próbálná elkövetni.