Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint szerzett jogokat veszélyeztet a közigazgatási törvénykönyvnek a Képviselőház asztalán levő változata. A párt álláspontját Soós Sándor alelnök ismertette egy tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatón.

Soós kijelentette: a Kolozs megyei magyarság mintegy fele él olyan településen, amelyen a korábbi közigazgatási törvény elfogadásakor érvényes népszámlálási adatok szerint a húsz százalékos küszöbérték fölött volt, de azóta a küszöb alá csökkent a magyarság aránya. Ezeknek a településeknek a magyar közösségei immár nem lesznek jogosultak a kétnyelvű feliratozásra és az anyanyelvhasználatra az önkormányzati hivatalokban. Hozzátette: az új törvénykönyvnek a Szenátus által elfogadott változata nem tartalmaz olyan kitételt, mely szerint a szerzett jogok érvényben maradnak.

Ezt annál is inkább furcsának találta, mert a szerzett jogok érvényben tartását még a törvénytervezetet véleményező Külügyminisztérium is kérte. Az EMNP alelnöke érthetetlennek tartotta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miért mondott le arról a korábban bejelentett szándékáról, hogy csökkentse a jelenlegi húsz százalékról azt az etnikai küszöbértéket, amely fölött nyelvi jogok illetik meg a kisebbségeket. A politikus elismerte, hogy a készülő törvénynek pozitív vonatkozásai is vannak. A közigazgatási törvénycsomagot a Parlament felsőháza elfogadta, a tervezet alsóházi végszavazására várhatóan a jövő héten kerül sor.