Hivatali visszaélésre való felbujtásért első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap a Legfelsőbb Bíróság Liviu Dragneát a Teleorman megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal kapcsolatos perben, és elrendelte korábbi felfüggesztett ítélete letöltését.

A döntés nem jogerős. Viorica Dăncilă kormányfő támogatásáról biztosította a szociáldemokrata (PSD) pártelnököt. A PSD ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő kormányfő szerint a Dragnea ügyében hozott ítélet azt igazolja, hogy „Romániában még tetszőlegesen alkalmazzák a törvényeket”. Dăncilă szerint Dragneát önkényesen ítélték el egy olyan törvénycikkely alapján, amelyet már rég módosítani kellett volna, hiszen alkotmánysértőnek bizonyult.

Az ellenzéki pártok szerint a szociáldemokrata pártelnöknek le kellene mondania valamennyi közjogi és politikai tisztségéről. Dragnea nem lépett nyilvánosság elé az ítélethirdetés után, ma délutánra összehívta a PSD végrehajtó bizottságának ülését. Tegnap este ismét tüntetők ezrei gyűltek össze a kormánypalota előtti téren és az ország más nagyvárosaiban, Dragnea és Dăncilă lemondását, az igazságszolgáltatási reform leállítását követleve.