Három autópálya, a Carol Davila orvosi központ és a CFR kórházak hálózatának megvalósítása szerepel a kormány stratégiai befektetési tervei között. Ezek a köz- és magánszféra közötti partnerség révén valósulnának meg a közeljövőben ? jelentette be tegnap Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettes a Victoria-palotában.

A politikus sajtónyilatkozatában elmondta: kiemelten figyelnek a 100 kilométer hosszúságú Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni autópálya, a Ploieşti – Barcarozsnyó autópálya és az 550 kilométeres déli autópálya terveinek megvalósítására. A politikus szerint a magánbefetetők számára vonzó lehetne a szállításügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó 15 CFR kórház felújítása és üzemeltetése is, azonban ezek továbbra is megmaradnának állami kórházaknak, a magánbefektetők pedig egy előre meghatározott ideig élhetnének a kórházakból származó bevételekkel. A másik nagy stratégiai terv a Carol Davila orvosi központ kiépítése, amelyben 3.000 kórházi ágy, 37 műtőterem, egy orvosi egyetem, bentlakások, orvosi lakások és hotel kapna helyet – magyarázta a kormányfő-helyettes.

Viorel Ştefan úgy értékelte, ez az öt stratégiai terv körülbelül 15-20 milliárd eurós befektetést jelentene, de a kormány eltökélt, hogy a bonyolult törvénykezés és a bürokrácia ellenére behozzák az uniós alapok lehívásához kapcsolódó lemaradásokat.