Jogi úton próbálja megakadályozni a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Magyar Tagozatának szenátusi frakciója a MOGYE és a Petru Maior egyetem egyesítésére vonatkozó szenátusi eljárást. A MOGYE közleményében hangsúlyozzák, hogy jelen pillanatban nem tartják szerencsés megoldásnak az utcai véleménynyilvánítást, de a számukra kedvezőtlen fejlemények esetén a jövőben nem zárkóznak el a törvényes érdekérvényesítés semmilyen módszerétől.

Az MTI idézi Dávid Lászlót, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorát, aki szerint meg kell őrizni a romániai magyar orvosképzés jelenlegi, román állam által fenntartott kereteit, de az anyanyelvű oktatást ellehetetlenítő további intézkedések esetén a magyar állam által fenntartott Sapientia otthont nyújthat a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója is tiltakozik a marosvásárhelyi magyar nyelvű felsőoktatás tervezett elsorvasztása ellen. A FUEN közleményben fejti ki: meggyőződésük, hogy az orvosi és gyógyszerészeti egyetemen zajló magyar nyelvű oktatás megmaradása és fejlesztése elsődleges fontosságú, a magyar nyelvű kar létrehozása pedig törvényi kötelezettség. Azt is hangsúlyozzák, hogy a FUEN a leghatározottabban tiltakozik majd minden nemzetközi fórumon a magyar oktatás számára negatív következményekkel járó minden döntés ellen.

A Romániai Magyar Jogvédő Egyesület is aggodalommal fogadta a MOGYE és a Petru Maior Egyetem fúziójáról szóló döntések hírét, illetve fenntartással kezeli az ezzel kapcsolatos reakciókat. Az egyesület arra vállalkozik, hogy feltérképezi és figyelemmel kíséri a fúzió folyamatát, tájékozódik és nyomást gyakoroli az engedélyezésben illetékes hatóságokra a törvényesség betartása érdekében, valamint az egyetemi, civil és politikai szféra képviselőivel szoros együttműködésben követeli a magyar tagozat jogainak biztosítását, a magyar képviselők és szakértők bevonását a folyamatba ? idézi a Transindex hírportál Szilágyi István kisebbségjogászt, a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület elnökét.