Harminc évvel ezelőtt, 1987. november 15-én volt a brassói munkáslázadás. A Brassói Vörös Lobogó Teherautógyár dolgozói az utcára vonultak és jobb, emberibb életet követeltek. A mintegy 4000 munkás a gyárudvaron gyülekezett, majd a megyei pártbizottság elé vonult. Jelszavaik először szociális jellegűek voltak. A város központjába érve számos más dolgozó és diák is csatlakozott hozzájuk. A megmozdulás ettől kezdve politikai színezetet kapott, a tüntetők a diktatúra, a kommunizmus, Nicolae Ceauşescu pártfőtitkár, államfő elleni jelmondatokat skandáltak. A tüntetést könnygázzal, farkaskutyákkal, páncélosokkal verték szét.

A per 1988. december 3-án kezdődött: a 181 perbefogott közül 63 személyt ítéltek el. A vádpont nem a rendszer elleni lázadás volt: az ítéleteket a közrend háborítása, szeméremsértés miatt hozták, a vádlottakat 6 hónap és 3 év közötti börtönre ítélték, amelyet viszont kényszermunkahelyeken kellett letölteniük. Összesen 17 elítéltet küldtek más megyékbe dolgozni. Ők a Milícia engedélye nélkül nem hagyhatták el új lakóhelyüket.

Brassóban ma több ünnepi eseménnyel is emlékeznek a 30 évvel ezelőtt történtekre. A rendezvényeket a Megyei Történelmi Múzeum és az 1987. november 15-e Egyesületet szervezi a helyi hatóságok támogatásával.