Tizenhét megyében, 40 településen szakadt meg az áramellátás, illetve váltak járhatatlanná útszakaszok az utóbbi 24 órában a havazás és szélvihar miatt. Az érintett megyék: Arad, Bákó, Bihar, Boto?ani, Fehér, Kolozs, Konstanca, Krassószörény, Giurgiu, Harghita, Máramaros, Neam?, Prahova, Szeben, Suceava, Teleorman és Tulcea.

Ma hasonló az időjárás az ország északi, északkeleti és középső régióiban, ahol este 23 óráig sárga, illetve narancssárga jelzésű, szélre, hidegre és vegyes csapadékra vonatkozó figyelmeztetés van érvényben.

A kedvezőtlen időjárás miatt ma reggel lezártak két országutat: a Transzalpina (DN 67C) Rânca és Obârşia Lotrului közötti, illetve a Transzfogaras (DN7C) Piscu Negru és Bâlea-vízesés közötti szakaszát ? tájékoztatott a rendőrség. Hargita megyében továbbra sem lehet közlekedni a 12C jelzésű országúton Gyergyószentmiklós és Gyilkostó település, illetve a 13B jelzésű országúton, Parajd és Gyergyóalfalu között a ledőlt fák és a heves szél miatt. Téli körülmények között lehet közlekedni a 17-es számú országúton Beszterce-Naszód megyében, a Borgói-hágón, ahol tegnap óta havazik, de lezárt útszakaszok nincsenek.

Tegnap tizennyolc megyében hívták össze a készenléti bizottságokat. A belügyminisztérium húszezer alkalmazottja áll készenlétben arra az esetre, ha beavatkozásokra lenne szükség. A tűzoltók, rendőrök és csendőrök száma szükség esetén további 15 ezerrel növelhető – közölte a tárca.

A rendőrség arra kéri az autóvezetőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak az út állapotáról, és figyelmeztet, hogy kötelező a téli gumik használata azokban a régiókban, ahol már lehavazott.