Szeptemberben 1,77 százalékra emelkedett a román éves inflációs ráta, amely négyéves csúcs – közölte ma az országos statisztikai intézet. Legutóbb 2013 novemberében volt magasabb, 1,83 százalék az infláció.

Augusztusban még 1,2 százalék volt az inflációs ráta a tavalyi nyolcadik hónaphoz mérten. Szeptemberben, a tavalyi kilencedik hónaphoz képest, 2,74 százalékkal drágultak az élelmiszerek, 1,89 százalékkal kerülnek többe a nem élelmiszerek, ugyanakkor a szolgáltatások 0,16 százalékkal olcsóbbak lettek.

Szeptemberben a havi infláció 0,5 százalékkal emelkedett azt követően, hogy az élelmiszerek és a nem élelmiszerek 0,54 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,32 százalékkal drágultak. Augusztushoz képest az egyik leginkább megdrágult termék az üzemanyag, amely 2,19 százalékkal kerül többe.

A Román Nemzeti Bank augusztus elején emelte az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését. Az új becslés szerint az év végén 1,9 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számolnak, jövőre 3,2 százalékos inflációra számítanak.

Az irányadó kamat a történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékon áll immár 2015 májusa óta. Legutóbb október elején döntött úgy a jegybank igazgatótanácsa, hogy nem módosítja az alapkamatot. (MTI)