Az Egyesült Államoknak „azonnal ki kell javítania” a kínai-amerikai kétoldalú együttműködést veszélyeztető „hibáját”, amelyet azzal követett el, hogy Észak-Korea támogatására hivatkozva egyoldalú szankciókat hozott kínai vállalatok és személyek ellen – jelentette ki tegnap Kína washingtoni nagykövetségének egyik szóvivője.

Washington közben az észak-koreai rakéta- és atomfegyverprogram támogatása miatt jelentett be szankciókat kínai és orosz cégekkel és magánszemélyekkel szemben. Az amerikai vád szerint a büntetőintézkedésekkel sújtottak nyersanyagot biztosítottak Észak-Koreának, vagy üzleti kapcsolatban állnak vele, amivel lehetővé teszik a fegyverkezési programok finanszírozását.

Az új büntetőintézkedéseket alig pár héttel azután jelentette be az amerikai kormányzat, hogy az ENSZ BT újabb, a korábbiaknál is keményebb szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen, mert végrehajtotta első kísérletét nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával, amely – becslések szerint – elérheti az Egyesült Államokat is.

Oroszország válaszlépésekre készül az Egyesült Államok ellen az újabb amerikai büntetőintézkedések után, de Moszkva egyúttal bízik abban, hogy Washington be fogja látni a „szankciós spirál” folytatásának értelmetlenségét – közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. A diplomata szerint Moszkva megkezdte a megtorló intézkedések kidolgozását.

Az MTI beszámolója alapján Rjabkov rámutatott: azóta, hogy új csapat vette át a Fehér Ház irányítását, negyedik alkalommal történt hasonló „kilengés”, ami értelmetlenné teszi a kapcsolatok javításának szándékáról szóló washingtoni nyilatkozatokat.