11 megyében volt szükség az elmúlt 24 órában a katonai tűzoltók közbelépésére – derül ki a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) közleményéből.

A hétfői nap folyamán és a keddre virradóra összesen 91, esőre, megerősödő szélre, villámlásra és jégesőre vonatkozó figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok. A Katasztrófavédelem munkatársait 42 esetben riasztották az úttestre vagy járművekre dőlt fák eltávolításához, emellett hét ingatlanból, hat melléképületből, 13 udvarról és hat épület alagsorából szivattyúzták ki a vizet. Az erős szél négy épület tetőzetét is megrongálta – derül ki a közleményből.

Ebben hangsúlyozzák, mivel hasonló időjárást jeleznek elő a szakemberek a következő napokra is, a katasztrófavédelmi főfelügyelőség azt javasolja a lakosoknak, hogy amikor jégeső hull vagy villámlik, húzódjanak be házukba vagy olyan épületbe, amely megfelelő védelmet nyújt, és minden elektromos berendezést húzzanak ki. Javasolják továbbá, hogy a járműveket állomásoztassák a fáktól és villanyoszlopoktól távolabb eső helyen.