?Újraindulhat az a felső szintű magyar?román politikai párbeszéd, amely az Ungureanu-kormány bukása óta tetszhalott? ? kommentálta az utóbbi hónapok politikai fejleményeit Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 28-ik Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján.

A délelőtti rendezvény résztvevői többnyire Klaus Johannis államelnök keddi székelyföldi látogatására, valamint a közelmúlt nemzetpolitikai megvalósításaira reflektáltak. Semjén Zsolt elmondta, hogy ezekben a napokban adták be az egymilliomodik állampolgársági kérelmet, és a novemberi Magyar Állandó Értekezlet idejére meglesz az egymillió eskütétel is. Egyúttal hangsúlyozta: a magyarság nem a román elnök által elutasított etnikai alapú autonómiára vágyik.

Totó T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke hangsúlyozta: a szabadegyetem máig őrzi az alapítók értékrendjét, és Tusványos sikertörténetek sorát tudhatja maga mögött. Szerinte Johannis székelyföldi látogatása is a Tusványos sikere. ?A tusványosi párbeszéd méginkább felértékelődik ? fejtette ki ? annak fényében, hogy manapság sok helyen csupán a süketek párbeszéde folyik.?

Noha a szervezők Tusványost a román-magyar párbeszéd helyszíneként hirdetik, évek óta elkerülik nemcsak a román politikusok, de a román szakértők is.

 

A korábbi évekkel ellentétben idén nagy számban vesznek részt RMDSZ-es politikusok is a Tusványoson. A szövetség honlapján külön közzé is tette azoknak a pódiumbeszélgetéseknek, nyilvános vitáknak a listáját, amelyen a politikusai jelen lesznek. A szokásos nemzetpolitikai kereszasztalnál most sem ül le vitázni a többi magyar szervezet vezetőjével Kelemen Hunor szövetségi elnöke, viszont pénteken 13 órától külön vitát rendeznek Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök és az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezetőjévé visszalépett Toró T. Tibor részvételével, ?Kettő az ügyvezető!? címmel.

Porcsalmi a maszolnak nyilatkozva a politikai realitások megváltozásával magyarázta a hangsúlyos RMDSZ-jelenlétet. Szerinte egyrészt jó néhány olyan téma is van Tusványoson, amelyben az RMDSZ véleménye megkerülhetetlen, másrészt elismerte, hogy az RMDSZ-t lényegében a Fidesz vitte vissza a Tusványosra, amelyet a legfelsőbb szinten másfél évtizede került.