Utazási figyelmeztetést adott ki a külügyminisztérium a Montenegróba készülő vagy ott tartózkodó román állampolgároknak. A tárca felhívja a figyelmet, hogy Montenegró középső és déli régióiban több helyen tűzvész pusztít, ezért egyes helyeken elkezdték a lakosok és a turisták kimenekítését.

Egy ideje Montenegró is a román állampolgárok kedvelt üdülési célpontjai közé tartozik, ezért a külügyminisztérium fontosnak tartotta tájékoztatni a közvéleményt. Akik bajba jutnak, azok hívhatják az egységes európai sürgősségi számot, a 112-őt, illetve amennyiben nyelvi akadályokba ütköznek, ami valószinű, segítséget kérhetnek Románia podgoricai konzulátusától, a+38269871760-os telefonszámon.

Ég a növényzett Horvátországban is, Split városának határánál, de tegnap késő este sikerült megfékezni a lángokat. Horvát sajtójelentések szerint néhány órán belül 20 helyszínen keletkezett tűz vasárnap éjszaka Dalmáciában. Omis és Split között 4500 hektárnyi terület égett le, és 80 ember sérült meg, többségükben tűzoltók.

A helyzet Split-Dalmát megyében volt a legsúlyosabb, ahol több falut is körbevett a tűz, lakóházak, olajfaültetvények, mezőgazdasági gépek és gépjárművek váltak a lángok martalékává, és egy óvoda is leégett. Több helyi lakost és turistát is evakuáltak. A tűz hétfő estére elérte Split város határát is, Kamen települést.