Washington betartja a NATO-szerződés kollektív védelemről szóló, 5. cikkelyét ? jelentette ki Donald Trump a román államfővel közösen megtartott sajtóértekezletén, a Fehér Ház Rózsakertjében. Az amerikai elnök hivatalba lépése óta most először foglalt állást explicit módon az 5. cikkely mellett, amit hiába vártak az európai szövetségesek a NATO legutóbbi, május végi csúcstalálkozóján.

Trump elégedetten szólt arról, hogy Románia a bruttó nemzeti összterméke több mint két százalékát védelmi kiadásokra fordítja, és ezzel példát mutat más NATO-tagországoknak. Hangsúlyozta, Románia a negyedik a terrorizmusellenes harchoz fegyveres erőivel hozzájáruló országok sorában, 23 katonája adta életét ezért.

Klaus Iohannis nyilatkozatában szintén utalt a NATO szerepének fontosságára, illetve Oroszországgal kapcsolatban leszögezte: párbeszédet kell folytatni, de az észak-atlanti katonai szövetségnek fenn kell tartania elrettentő erejét.

A sajtótájékoztatón szó esett ? a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzése mellett ? az Öböl menti válságról is. Donald Trump utalt Rex Tillerson külügyminiszter percekkel korábbi nyilatkozatára, amelyben Katar elszigetelésének enyhítését sürgette. Az amerikai elnök erőteljesen bírálta az emírséget, és felszólította, hogy ?azonnal fejezze be a terrorizmus finanszírozását”.

Majd hangsúlyozta, hogy reményei szerint elkövetkezett a „vég kezdete” a terrorizmus finanszírozásában, és ez szerinte azon a rijádi csúcstalálkozón kezdődött el, amelyen a minap a szaúdi uralkodóval és további mintegy ötven arab állam vezetőjével vett részt. ?Egyetlen civilizált nemzet sem tűrheti ezt az erőszakot és nem engedheti meg, hogy e gonosz ideológia elérje a partvidékét” ? hangsúlyozta az amerikai elnök.