Többévi halogatás után augusztus elsejétől végre életbe léphet a magáncsőd intézménye ? jelentette be a kormányszóvivő. Alina Petrescu elmondta, hogy a kabinet elfogadta a 2015-ben hozott törvény alkalmazási szabályait.

A magáncsőd-törvény lehetővé teszi az eladósodott, de jóhiszemű magánszemélyek számára, hogy csődbiztos felügyelete alatt átütemezzék és rendezzék adósságaikat. A pénteken elfogadott alkalmazási normák egyek mellett azt részletezik, hogyan kell a kijelölt csődbiztosnak figyelembe vennie a statisztikai intézet által havonta frissített minimális fogyasztói kosarat, az adós sajátos pénzügyi, munkapiaci helyzetét, a gyerekek iskolázási költségeit, a rezsikiadásokat, nélkülözhetetlen közlekedési eszközök fenntartási költségeit az adósságrendezési terv kidolgozásánál.

Az adósságrendezési tervet 15 napon belül az úgynevezett csődbizottság elé kell terjeszteni. A csődeljárás során a bizottságnak úgy kell közvetítenie az adós és hitelezői között, hogy mindkét fél jogos érdekeit figyelembe vegye és egyik fél se kényszeríthesse rá megoldási javaslatát a másikra ? mutat rá a kormány közleménye.