A romániai sajtó nem látja el alapvető szerepét, és gyakran válik bizonyos kereskedelmi és politikai érdekek szócsövévé, sértve a pontos, kiegyensúlyozott és teljes körű tájékoztatás elvét ? derül ki A médiapluralizmusra leselkedő kockázatok az Európai Unióban és azon kívül (MPM) című jelentésből, amelyet a Médiapluralizmusért és Sajtószabadságért Központ készített az Európai Unió támogatásával.

A jelentés szerint a román médiapiacot a televíziók uralják, ugyanakkor az utóbbi időben nőtt az internethasználat, a nyomtatott sajtó olvasottsága azonban folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, részesedése a médiapiacon mindössze 13 százalékra tehető. A gazdasági válság miatt drasztikusan visszaesett a lényegében reklámbevételektől élő újságok példányszáma, az előfizetésekből pedig csak korlátozott bevételre tesznek szert.

A jelentés szerint a tulajdonosok kereskedelmi szempontok szerint befolyásolják a médiatartalmat, ugyanakkor Romániában közepesen koncentrált a médiatulajdon, vagyis létezik valamelyes pluralizmus.

A kutatáshoz 2016 májusa és októbere között gyűjtötték az adatokat, egységes kérdőív alapján. Az eredményeket 2017. május 15-én tették közzé.

Minden országban külön szakértői csoport gondoskodott a végeredmények pontosságáról. A romániai szakértői csoport a következő, megfelelő felkészültséggel és tapasztalattal rendelkező szakemberekből állt: Alexandru Ion Giboi, az AGERPRES Román Nemzeti Hírügynökség vezérigazgatója; Răzvan Martin, az ActiveWatch kutatója; Ovidiu Gherasim Proca, az Al. I. Cuza Egyetem (Iaşi) adjunktusa; Manuela Preoteasa, az EurActiv kutatója; Ioana Avădani, a Független Újságírásért Központ (CJI) igazgatója; Dorina Rusu, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) képviselője.