Utakat és vasutakat torlaszoltak el a viharos szélben kidőlt fák  ? közölte az Országos Útügyi Hatóság.

Az ország középső részén, a Déli- és Keleti-Kárpátokban havazásra, viharos széllökésekre figyelmeztető sárga, illetve narancssárga riasztás van érvényben holnapig. A szél helyenként a 70-80 kilométeres óránkénti sebességet is elérheti. A délkeleti országrészben áradásoktól is tartanak a lehulló nagymennyiségű csapadék miatt, amely helyenként a négyzetméterenkénti 50-60 litert is elérheti. A hegyicsendőrök azt javasolják a turistáknak, hogy ne induljanak túrázni. A meteorológusok leghamarabb a hétvégén számítanak felmelegedésre.

A Belügyminisztérium négyezer alkalmazottját – kétezer tűzoltót, 1700 közlekedési rendőrt és 300 hegyi csendőrt – mozgósították a télies időjárás okozta gondok leküzdésére. Az útügyi hatóság arra kéri az autóvezetőket, hogy ne induljanak útnak megfelelő mennyiségű üzemanyag, téli gumi és hólánc nélkül.

A Keleti Kárpátokban az Erdélyt Moldvával összekötő hágók mindegyikén több centiméteres hóréteg akadályozza a közlekedést, több helyütt vesztegelnek a teherautók. Az erős szél miatt az ország hat megyéjében, 10 településen szakadt meg az áramszolgáltatás. Egy középfeszültségű vezetékre dőlt fa csaknem 3500 nyárádszeredai fogyasztót hagyott elektromos áram nélkül. A Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség információi szerint a megye 12 településén akadozik az áramszolgáltatás, 37 transzformátorállomás maradt áram nélkül. A Transidex információi szerint a Kolozsvár melletti Györgyfalván sincs áram.

Akadozik a közúti forgalom Hargita megyében is, ahol az úttestet borító hóréteg az 5 centimétert is elérheti, bizonyos szakaszokon hófúvások vannak. Brassó megyében jelenleg nincsenek lezárt utak, de mindenütt téli körülmények között zajlik a közlekedés – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget Brassó megyei út és híd Rt. vezetője. Predeálon 30 centiméteres hó hullott.

A Fogarasokban megnőtt a lavinaveszély, a Balea-tónál meghaladja a másfél métert a hóréteg vastagsága. Kolozsváron hét repülőjárat késik a gépekre fagyott jég miatt.