Elárasztanak egy 12 ezer éves települést Törökországban. A Tigris folyó partján fekvő 12 ezer éves Hasankeyf település és a környező falvak többsége víz alá kerül az Ilisu nevű óriásgát elkészültével. A főként kurdok lakta délkelet-törökországi Batman tartományban fontos történelmi emlékeket, a Szulejmán szultán dzsámit, egykori barlanglakásokat és még feltárásra váró régészeti lelőhelyeket is találunk. Néhányat közülük, így Zeynel Bey 15. századi türbéjét is, áthelyezésre vagy felújításra elkülönítettek. Csak a folyó felett magasabban fekvő sziklás fellegvár menekülne meg a víztől.

A török kormány kitart a legalább 1 milliárd dollár értékű vízierőmű-projekt mellett, mondván az Ilisu-gát hozzájárul az ország növekvő energiaszükségletének fedezéséhez.

Az építési munkálatok 2006-ban kezdődtek, de 2009-ben a német, az osztrák és a svájci kormány visszavonta a projektre tervezett hitelt, mivel a létesítmény szerintük kulturális és környezeti veszélyeket hordoz magában – számolt be a lépésről akkor a Hürriyet török napilap.