Akár 2,5 millió voksot is meghamisíthattak a vasárnapi török népszavazáson az Európa Tanács megfigyelő küldöttségének egyik osztrák tagja szerint. A nem végleges adatok alapján 86 százalékos részvétel mellett a szavazók 51,34 százaléka igennel, 48,66 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amellyel jóváhagyták az államfői jogkörök jelentős kiterjesztését és a miniszterelnöki tisztség megszüntetését. A legfőbb török ellenzéki párt választási csalásra hivatkozva hivatalosan is benyújtotta kérelmét a vasárnapi népszavazás eredményének érvénytelenítésére.

Az elnöki hatalom kiterjesztéséről tartott népszavazást követően Ankarában és Isztambulban is ezrek tüntettek. Bár a tiltkozás módja, és a transzparensek feliratai sokfélék, üzenetük ugyanaz: ?az igazság velünk van, a NEMek győzni fognak az IGENek fölött.?

A török kormányfő közölte, hogy amint kihirdetik a hivatalos végeredményt, az alkotmánymódosítás néhány pontja máris életbe lép. Köztük az is, amely engedélyezi a mindenkori államfő pártkötődését. Eszerint Recep Tayyip Erdogan elnök ismét tagja lehet a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának, amelyet 2014-ig ő vezetett.

A török kormány közben újabb három hónappal meghosszabbította a tavaly júliusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot az országban.