Erővel  nem lehet megoldani a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet –  jelentette ki ma Vang Li kínai külügyminiszter, aki figyelmeztetett: bárki is provokálta ki az észak-koreai helyzetet, történelmi  felelősséget fog érte viselni.

Fokozódnak az aggodalmak, hogy Phenjan hamarosan végrehajthatja hatodik kísérleti atomrobbantását, vagy újabb rakétakísérletekkel próbálkozhat, dacolva az amerikai szankciókkal és a szigorú amerikai figyelmeztetésekkel, hogy a „türelem politikája véget ért”.

Pekingben ma közben bejelentették, hogy Kína – Észak-Korea szövetségese – márciusban nem importált szenet a kommunista országból, teljesítve a phenjani atom- és rakétaprogram miatt kirótt ENSZ-szankciókat. A Kínába irányuló idei első negyedévi szénkivitel az egy évvel korábbinak felére csökkent. A szénexport az észak-korai gazdaság húzóágazata.

A kínai és palesztin külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján Rijád al-Máliki kijelentette: a palesztin elnök közelgő washingtoni látogatása után – amelynek keretében Mahmúd Abbász találkozik Donald Trump amerikai elnökkel is – a Palesztin Hatóság kész lesz megvitatni az Izraellel folytatott párbeszéd újrakezdését.

A palesztin külügyminiszter szerint a békés párbeszéd „az Izraellel való tartós szembenállás rendezésének egyetlen lehetséges útja”.