Megszavazta a képviselőház tegnap döntő házként azt a tervezetet, amely lehetővé teszi a magyar nyelv használatát az egészségügyi és a szociális intézményekben. A jogszabály azt követően lép érvénybe, miután az államfő kihirdeti azt. Az RMDSZ parlamenti csoportja által kezdeményezett törvénytervezet értelmében azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot vagy az 5.000 főt, az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények kötelesek az illető kisebbség nyelvén beszélő szakszemélyzetet alkalmazni.

Ezzel a törvénnyel az erdélyi magyarok jogos elvárása vált valóra, hiszen Románia még mindig nem ültette át a gyakorlatba a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájában foglaltakat, amit Bukarest már 1995-ben aláírt ? nyilatkozta Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője.

Az RMDSZ azt követően terjesztette be a módosító indítványt, hogy tavaly márciusban a kolozsvári gyermekkórház egyik orvosa megalázott egy olaszteleki kislányt és annak hozzátartozóit hiányos románnyelv-tudásuk miatt.