A kora tavaszi időszakban szokatlanul sok, több mint 400 jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira, ezzel irányuk megváltoztatására, sebességük csökkentésére kényszerítve a hajókat. Szakemberek szerint a jelenség okát az óramutató járásával ellentétes, szokatlanul erős szelek jelentik, amelyek délre sodorják a jéghegyeket.

A héten mintegy 450 jéghegyet észleltek az új-fundlandi Nagy-padok vidékénél, egy héttel korábban még csak 37-et – közölte az amerikai parti őrség nemzetközi jéghegyfigyelő szolgálata. Ilyen sok jéghegy általában május végére, június elejére sodródik a térségbe. Kora tavasszal átlag 80-at észlelnek.

Az Atlanti-óceán ezen térségében a jéghegyek megjelenése elővigyázatosságra inti a hajókat: útvonal-változtatásra kényszerülnek, ami esetenként akár 640 kilométernyi kerülőt is jelenthet, egy-másfél nappal hosszabbítva meg számos teherhajó menetidejét. A jéghegymegfigyelő szolgálat vezetője, közölte: még soha nem tapasztalta, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen drámaian nőjön a jéghegyek száma a térségben.