Lengyelország nem írja alá a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett EU-csúcstalálkozón elfogadandó nyilatkozatot, amennyiben nem tartalmazza a számára legfontosabb kikötéseket, írja az MTI.

Szydlo a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjúban elmondta: a lengyel kormánynak négy prioritása van, amelyeket a nyilatkozatnak ?tartalmaznia kell, hogy értelme legyen, ne váljon puszta irattá, mely szépen hangzik ugyan, de semmilyen hatással nem lesz az Európai Unió politikájára?.

A visegrádi csoport (V4) kormányfőinek március eleji varsói csúcstalálkozóján közzétett nyilatkozat-tervezetre utalva, Szydlo az EU egységének megőrzését, az EU és a NATO szoros együttműködését, a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését és a közös uniós piac megőrzését említette a varsói prioritások között.

Szydlo a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjúban elmondta: jelenleg nem lehet tudni, hogyan hangzik majd a római nyilatkozat végső változata, mivel a dokumentum szövegéről a tagállamok még folyamatosan egyeztetnek.
A riporter azt firtatta, előfordulhat-e, hogy a nyilatkozatot nem fogadják majd el. A lengyel kormányfő szerint az összes tagállam közötti konszenzus hiányában természetesen ez megtörténhet.

A római csúcstalálkozóhoz ?nagyon sok remény fűződött, sokak szerint áttörést, új Európa kezdetét várták tőle? ? állapította meg Szydlo, hozzátéve: jó lenne, ha ez így is lenne, ?de jelenleg az EU-ban nem uralkodik ilyen légkör?. Az EU szerinte annyira mély válságban van, hogy nem kész ennyire bátor döntésekre.

Azt a lehetőséget, hogy Varsó nem írja majd alá a római nyilatkozatot, már szerdán kilátásba helyezte Konrad Szymanski EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes. Az uniós ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság ülésén elmondta: a tagállamok jelenleg egyetértenek abban, hogy a közös cél az EU gazdasági növekedése, valamint a biztonsági helyzet javítása. ?Elfogadhatatlannak? nevezett minden olyan esetleges próbálkozást, amely az EU állandó megosztásához vezethet. Varsó többször határozottan elutasította a kétsebességes Európa koncepcióját.

Szombaton az Európai Parlament elnöke, a frakciók vezetői és az uniós tagállamok vezetői gyűlnek össze Rómában, ahol a Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából megvitatják, merre haladjon tovább az európai integráció Nagy-Britannia uniós kilépését (Brexit) követően. Közös állásfoglalásukat a csúcstalálkozó zárónyilatkozatában rögzítenék majd.