Fölényesen győzött a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a tegnapi hollandiai parlament választáson a szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló Ipsos-felmérések szerint: a liberális konzervatív kormánypárt 31 helyet nyert el a parlament 150 fős alsóházában, míg fő riválisa, a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) 19-et.

Az exit pollok szerint a kereszténydemokrata párt (CDA) és a liberális D66 is 19-19 helyet szerzett a Geert Wilders vezette PVV-hez hasonlóan, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) 16-ot, a szocialisták 14-et, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) kilencet, a Keresztény Unió (CU) pedig hatot. Az Ipsos jelentése szerint a részvételi arány rendkívül magas, közel 82 százalékos volt.

A helyi sajtó értékelése szerint a VVD, a CDA és a D66 mindenképp benne lesz a kormányban, mellettük a Zöld Baloldal vagy a Munkapárt jöhet még szóba. A hivatalos végeredményt március 21-én teszik közzé.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ma délelőtt gratulált Mark Rutte holland kormányfő választási győzelméhez.

A hollandiai parlamenti választás eredménye egyértelmű állásfoglalás Európa mellett – jelentette ki ma Angela Merkel német kancellár Berlinben. Hangsúlyozta, hogy a hollandiai parlamenti választás napja „jó nap volt a demokrácia számára”.

Semmi különbség a „szociáldemokrata” és a „fasiszta” holland párt között, mind ugyanúgy gondolkodnak – jelentette ki ma Mevlüt Cavlusoglu török külügyminiszter Antalyában a holland parlamenti választások eredményével kapcsolatban. A török diplomácia vezetője úgy érvelt, hogy több holland párt is hasonló eredményt ért el, amiből arra következtetett, hogy”mind ugyanolyan”.

Hollandia után az Európai Unió két másik alapító tagállamában, Franciaországban és Németországban is választásokat tartanak idén, sokan attól tartanak, hogy ezek a populista, EU-ellenes pártok megerősödését fogják eredményezni.