Az India déli részén található Tamilnádu állam kereskedelmi szövetsége határozatlan idejű bojkottot hirdetett a Pepsi és a Coca-Cola termékeire, mert azok „magas cukor- és vegyianyag-tartalmuk miatt károsak az egészségre” – derült ki mai médiajelentésekből.

A szövetség elnöke, A.M. Vikrama Radzsa szerint a kereskedők mintegy 70 százaléka, azaz több mint 1,5 millió helyi bolt és vendéglátóegység csatlakozott felhívásukhoz. Ezzel egy időben egy csennai bíróság ma úgy döntött, hogy a két nemzetközi vállalat nem tiltható el attól, hogy használja a tamilnádui Tamiraparani folyó vizét. A négy hónapja húzódó eljárás felperesei arra hivatkoztak indoklásukban, hogy a cégóriásoknak nincs joguk használni a folyó vizét, miközben az aszállyal küzdő helyi gazdák alig tudják öntözni földjeiket.

A mintegy 72 millió lakosú Tamilnádú azután fordult a nemzetközi nagyvállalatok ellen, hogy a PETA amerikai székhelyű állatvédő szervezet állatkínzásra hivatkozva betiltatta a dzsallikattuként ismert helyi bikafuttatást. A tamilnádui kereskedelmi szövetség elnöke szerint a két vállalat bevételei mintegy hetven százalékkal estek azóta, hogy a bikafuttatás-párti lakosok felhagytak az üdít?italok vásárlásával.

A dzsallikattu megrendezését az indiai hatóságok végül szigorú szabályozás mellett újra engedélyezték.