Csupán az állandó lakhelyük és az egyetemi város közötti táv lenne ingyenes a vonattal utazó egyetemisták számára – áll a szenátus költségvetési bizottságának módosító javaslatában, amely a IX-XII. osztályos tanulókra is vonatkozna.

A kormány nem ért egyet a parlamenti módosításokkal, ragaszkodik a sürgősségi rendeletben foglaltakhoz, amelyek szerint az egyetemi hallgatók kortól, oktatási formától és a megtenni kíván távolságtól függetlenül ingyen utazhatnak a Román Vasúttársaság járatain ? nyilatkozta tegnap Gabriel Petrea társadalmi párbeszédért felelős miniszter az Agerpresnek.

A Romániai Diákegyesületek Szövetsége is azt kérte a parlamenttől, hogy ne korlátozzák az egyetemisták ingyenes utazását.

Mint ismert, a 2/2017 sürgősségi kormányrendeletben, amelyet a parlamentnek is jóvá kell még hagynia, eredetileg az áll, hogy február elsejétől bármely belföldi út ingyenes a nappali tagozaton tanuló egyetemistáknak, amennyiben másod osztályon utaznak.

A román vasúttársaság ugyanakkor felhívja az érintettek figyelmét, hogy az ingyenes jegyet is meg kell váltani, hiszen így tudnak elszámolni azzal, hogy hányan és mikor vették igénybe a szolgáltatást.