Ellenszavazat nélkül fogadta el a szenátus plénuma a 14. sürgősségi kormányrendeletet, amely hatályon kívül helyezi a kormány előző, közfelháborodást kiváltott sürgősségi rendeletét. A büntető törvénykönyv módosítása eszerint nem lépne életbe. Ez azért fontos, mert ha egy napra is életbe lépne, teljes joghatást fejtene ki.

A 14. számú rendelet sorsa a képviselőházban dől el, amely ügydöntő ház a kérdésben.

A Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség honatyái a mai vita során kérték, hogy a plénum döntsön a 13-as sürgősségi kormányrendeletről is, ám ezt a kezdeményezést Călin Popescu Tăriceanu házelnök javaslatára elutasították a szenátorok.

Ne a vádlott bizonygassa az ártatlanságát

A büntetőjogi perrendtartás módosítására tett javaslatot az RMDSZ. A tervezet a 2016. évi 343. számú európai uniós irányelvet ültetné át a romániai törvénykezésbe, és az ártatlanság vélelmének elvét erősítené. A direktíva szerint nem a gyanúsítottnak kell bizonyítania ártatlanságát, hanem a vádhatóságnak a bűnösségét.

A tervezet megtiltaná, hogy a hatóságok ? nyilvános nyilatkozataikban vagy határozataikban ? a bűnösség kérdésében hozott határozatokat leszámítva ? bűnösként utaljanak a gyanúsítottra vagy a vádlottra egészen addig, amíg az illető bűnösségét jogszerűen meg nem állapították. A direktíva szerint ugyanis ez sértené az ártatlanság vélelmét.