A miniszterelnök szerint Florin Iordache sorsáról szerdán vagy csütörtökön születik döntés, miután a parlament elfogadta a költségvetést és megvitatta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Sorin Grindeanu megerősítette, hogy a miniszter lemondása és a menesztése is a lehetőségek között szerepel.

A miniszterelnök szerint Florin Iordache csak haladékot kapott, mert valakinek képviselnie kell a tárcát a költségvetés és a bizalmatlansági indítvány vitáján. Rámutatott, hogy miután a legfőbb ügyész visszavonta az Igazságügyi Minisztérium államtitkáraként tevékenykedő két ügyész kihelyezését, Florin Iordache gyakorlatilag egyedüli vezetője maradt a tárcának.

Az Igazságügyi Minisztérium számára amúgy már nem sürgős a büntető törvénykönyv módosítása, pedig egy hete még éppen a sürgősséggel indokolta a közfelháborodást okozott, azóta visszavont rendelet elfogadását. Florin Iordache átiratot küldött a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM), amelyben közölte: visszavonja törvénytervezetét, amelyet korábban véleményezésre elküldött az intézménynek. A tervezet tartalma nagyjából megegyezett a visszavont sürgősségi rendelettel, amely a miniszter szerint a körülményektől függetlenül szükséges módosításokat tartalmazott. Utólag a miniszter úgy fogalmazott: már nem foglalkoztatja a Btk. módosítása.