Alkotmányellenes az az értelmező törvény, amely korlátozza a családtagjaikat irodájukban alkalmazó képviselők és szenátorok büntethetőségét. Az alkotmánybíróság tegnap nyilvánította alaptörvénybe ütközőnek a jogszabályt. Mint ismert, a parlament együttes ülése júniusban szavazta meg azt az értelmezést, amely szerint a törvényhozók esetében csak 2013 augusztusától kezdődően számít jogsértésnek a családtagok alkalmazása, mert akkor lépett hatályba ennek tilalma a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvényben.

A szociáldemokrata párti Florin Iordache és az RMDSZ-es Márton Árpád képviselő által beterjesztett jogszabályt csaknem egyhangúan fogadták el, majd a törvényt támogató képviselők közül 99-en alkotmányossági óvást emeltek ellene, arra hivatkozva, hogy a jogszabálynak visszamenőleges hatálya van, és valójában egyfajta leplezett, utólagos amnesztia lenne a családtagjaikat 2013-előtt alkalmazó törvényhozók számára, akiket nem lehetne már büntetőjogi felelősségre vonni.

Az alkotmánybíróság – többszöri halasztás után – tegnap szavazattöbbséggel igazat adott nekik, és megsemmisítette a törvényt.