Nevesítették az új országprojekt kidolgozásával megbízott elnöki bizottság tagjait. A 23 tagú testületben két RMDSZ-es politikus is helyet kapott: Korodi Attila parlamenti képviselő és Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő. Az elnöki hivatal kezdeményezésére létrehozott bizottság névsorát tegnap hozta nyilvánosságra Klaus Johannis államfő szóvivője.

Mădălina Dobrovolschi közölte: a december 11-i választások után a munkacsoport bővülhet az esetleges új parlamenti pártok képviselőivel.

Az új országprojekt „nem egy újabb stratégia”, hanem egy közép és hosszú távú fejlesztési célokat meghatározó politikai dokumentum lesz, egy közös elképzelés Románia jövőjéről, az Európai Unióban elfoglalt helyéről, és szerepéről, integrációjának mértékéről ? mondta az elnöki hivatal szóvivő.

A testület munkáját két elnöki tanácsadó, Leonard Orban és Cosmin Marinescu fogja vezetni. A bizottság havonta ülésezik majd, és az államfő reményei szerint nyárig elkészül egy olyan jelentéssel, amelyet közvitára lehet bocsátani.

A testület RMDSZ-es tagjai a magyar közösség álláspontját képviselik majd, ezért a szövetségnek meg kell találnia a módját a közösséggel való konzultációra ebben a kérdésben ? nyilatkozta Winkler Gyula európai parlamenti képviselő a maszol.ro-nak.