Angela Merkel német kancellár szerint együttműködésre törekvés jellemezte az uniós tagállamok vezetőinek nem hivatalos tegnapi pozsonyi csúcstalálkozóját.  

A házigazda, Robert Fico – a soros EU-elnök – Szlovákia kormányfője sikeresnek értékelte a megbeszéléseket abból a szemszögből, hogy egyetértés született: abszolút mértékben összpontosítani kell a külső határok védelmére.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök bírálóbb hangot ütött meg. Kiemelte, hogy továbbra is a korábbi „önsorsrontó és naiv” bevándorláspolitika uralkodik az unióban, most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán. Orbán Viktor ugyanakkor sikernek nevezte, hogy határoztak arról: Bulgáriának mindenképpen támogatást kell adni, hiszen a bolgár határon a nyomás n?, és a védekezés költségei jelentősek. Szerinte Németország és Görögország a két kulcsország a bevándorlási helyzet megoldásához. Kijelentette: amíg Németországban nincs határozott felső korlátja a beengedett migránsoknak, addig folyamatos lesz a szívóhatás, Görögországnak pedig a schengeni megállapodás miatt meg kellene állítania az Európába igyekvpket, de ezt nem teszi. Amíg ez a két ország nem változat a politikáján, mi egy dolgot tehetünk, betartjuk a schengeni el?írásokat, és minden illegálisan belépni akarót a jog és fizikai er? alkalmazásával feltartóztatunk – jelentette ki a magyar kormányfő.

Angela Merkel megbeszélések utáni sajtótájékoztatón pozitívan értékelte a visegrádi csoporthoz tartozó négy ország (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) közösen beterjesztett álláspontját. A visegrádi négyek egyebek között „rugalmas szolidaritást” szorgalmaznak az unióban a migrációs válság kezelésére, nevezetesen azt, hogy a menekültbefogadási képesség megítélésében vegyék figyelembe az uniós tagállamok gazdasági fejlettségét is.

Francois Hollande francia elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Merkel megerősítette, hogy a találkozón menetrendet fogadtak el az unióban a júniusi brit népszavazás után, illetve a menekültválság miatt szükségessé vált lépésekről. Ennek értelmében – több közbülső lépcsőt követően – jövő márciusra készülnek el a teendők konkrét tervei. A menetrend céljai között említette Merkel az illegális bevándorlás csökkentését, valamint a külső és belső biztonság növelését.

Az informálisnak minősített csúcson – amelyhez hasonló legutóbb 2007-ben a lisszaboni szerződés aláírásakor volt – 27 uniós tagország képviseltette magát.