A volt belügyminiszter egy hete mondott le a tárca éléről, miután a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) közölte, hogy bűnvádi eljárást akar indítani ellene.

A vádhatóság szerint Tobă megtagadta néhány, önkényesen államtitokká minősített irat titkosításának részleges feloldását, és így akadályozta a belügyi titkosszolgálat (DIPI) jelenlegi és volt vezetőinek felelősségre vonását. A DNA a belügyi titkosszolgálat 18 tisztje ellen indított eljárást, mert állítólag saját használatra vásároltak a szolgálat pénzén olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához. Tobă, aki a rendőrség éléről tavaly novemberben került a Dacian Ciolos vezette szakértői kormányba, közösségi oldalán ártatlannak mondta magát. Megjegyezte: számított rá, hogy a választási év „nyugtalan” lesz, hiszen más választási években 2009-ben és 2012-ben öt-öt tárcavezető váltotta egymást a belügyminisztérium élén.

Mint arról beszámoltunk, az államfő tegnap mentette fel belügyminiszteri tisztségéből Tobát, helyére pedig Dragos Tudorachét, a miniszterelnöki hivatal eddigi vezetőjét nevezte ki.

Dragos Tudorache új miniszter, aki tegnap tette le a hivatali esküt, kegyetlen fellépést ígért az illegális erdőirtásban közrejátszó belügyi alkalmazottakkal szemben. Tudorache megjegyezte: a kormány számára a fontossági lista elején van a falopás megállítása, ezért figyelmeztette mind a magán-, mind a jogi személyeket, hogy beiktatása változást hoz a falopások elleni küzdelemben.