Egységes minősítési eljárás létrehozását fogja javasolni az Európai Bizottság a repülőtéri átvizsgáló berendezésekre, hogy növekedjék a légi közlekedés biztonsága az európai uniós tagországokban – közölte tegnap Margarítisz Szkínász, az EB vezető szóvivője.

A javaslat a személyek (utasok és a repülőtéri személyzet), kézipoggyászok, feladott poggyászok, szállítmányok, áruk és légipostai küldemények átvizsgálására használt berendezésekre vonatkozik. Az előterjesztés szerint a bizottság egységes uniós minősítési rendszert hozna létre, amely közös tesztelési módszereken és a gyártók általi megfelelőségi nyilatkozat kibocsátásán alapul. Ez utóbbi a kölcsönös elismerés elve alapján valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felel?s tagja úgy nyilatkozott: a légi közlekedés biztonságát szolgáló berendezésekre vonatkozó szabályok egyszer?sítése és harmonizálása biztosítani fogja azt, hogy a szigorú szabályokat az unió összes repül?terén alkalmazzák.