Kétnapos rendezvénysorozaton emlékeznek holnap és szombaton Csíkszeredában a román hadsereg száz évvel ezelőtti székelyföldi betörésére.

A rendezvény kezdetén a Csíki moziban mutatják be a Koszta István hadtörténetíró, újságíró forgatókönyve alapján készült Székely kálvária című dokumentumfilmet. Az alkotás a székelyudvarhelyi 82. gyalogezred, a marosvásárhelyi 9. népfelkelő huszárosztály és a brassói 2. huszárezred védelmi harcainak megélt története, ahogyan az élő emlékezet megőrizte családi levelekben, harctéri naplókban, fényképeken. A kiállítás az 1916-os év három fontos dátumra összpontosít: augusztus 27-ére, amikor a Román Királyság hadba lépett és hadserege átlépte az akkori Magyarország határát, szeptember 8-ára, amikor a román hadsereg elfoglalta Csíkszeredát, majd október 9-ére, amikor a magyar hadsereg visszafoglalta a várost.

Románia 1916 augusztusában indított támadást Magyarország ellen Erdély elfoglalása céljával. Az eseményt a román történetírás Románia els? világháborúbeli hadbalépéseként, a magyar történetírás pedig román betörésként tartja számon.