Kétszeresére növelné a kormány az alkalmazottak társadalombiztosítási hozzájárulását ? tudta meg a Ziarul Financiar. Az idén érvénybe lépő pénzügyi és adótörvénykönyv több mint 300 cikkelyét módosító tervezet szerint a munkavállalóra kivetett társadalombiztosítási hozzájárulás mértékét 10,5 százalékról 21,7 százalékra, az egészségügyi hozzájárulás mértékét pedig 5,5 százalékról 8,9 százalékra növelné a kabinet.

A munkáltató csak speciális munkakörülmények esetén fizetne 4,2 százalékos társadalombiztosítási hozzájárulást, illetve 8,2 százalékos egészségügyi hozzájárulást.

Változás lenne az is, hogy az alkalmazó fizetné a 0,8 százalékos munkanélküliségi hozzájárulást. Jelenleg az alkalmazott fizeti a félszázalékos munkanélküliségi hozzájárulást a jövedelme után.

A sürgősségi kormányrendelet-tervezet értelmében a vállalatok mentesülnének az alkalmazottaik után fizetendő társadalombiztosítási hozzájárulástól.

A tervezet ugyanakkor arra kötelezné a munkáltatókat, hogy az adónövekedés mértékével, 21 százalékkal növeljék a munkavállalók bruttó bérét.