? A murit ieri Péter Esterházy, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ungari contemporani la vârsta de 66 ani. Scriitorul suferă de cancer la pancreas. Cartile sale au fost traduse in douazeci de limbi si au obtinut un numar impresionant de premii.

? Liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, consideră că forţele politice maghiare ar trebui să îşi unească forţele şi să formeze o ‘selecţionată’ cu care să se prezinte la viitoarele alegeri parlamentare. În această ‘selecţionată’ ar trebui să se regăsească reprezentanţi ai UDMR, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, proporţional cu rezultatele pe care fiecare formaţiune le-a obţinut la alegerile locale.

? Deputatul Mate Andras, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, a anunţat că se retrage din viaţa politică şi că nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar. Mate Andras a împlinit 20 de ani vechime în politică. El a spus că se va dedica familiei şi carierei de avocat. Rămâne lider al grupului UDMR din Camera Deputaţilor până la sfârşitul mandatului, respectiv rămâne simplu membru al UDMR.

? S-a găsit bacteria E.coli într-un automat de lapte în Covasna. Aparatul este proprietatea unei exploataţii de bovine care îl alimentează zilnic. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat o anchetă. Inspectorii urmează să constate dacă infecţia provine de la un animal bolnav sau dacă în timpul mulsului nu s-au respectat normele de igienă.

? Nu există în acest moment informaţii privind eventuale victime cetăţeni români în urma atentatului de la Nisa, unde, ieri seara, un camion a intrat în mulţimea care urmărea un foc de artificii de Ziua Naţională a Franţei. Atentatul a făcut cel puţin 80 de morţi.

? Senatoarea UDMR Biro Rozalia, preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, solicită măsuri administrative urgente şi comunicarea acestora zilnic din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Ministerului Justiţiei în privinţa situaţiei de criză din penitenciarele din ţară.

? Ieri s-a deschis oficial Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, care se va încheia duminică cu concertul extraordinar al Corului Naţional de Cameră ?Madigal?. Corul va evolua alăuri de ansamblul Codex din Braşov, într-un spectacol in memoriam Valentin Bakfark, muzician renascentist din Braşov, un virtuoz al lăutei.

? Oradea: Muzeul Ţării Crişurilor organizează cea de-a XXIII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România, manifestare la care vor participa 150 de meşteri populari din zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării: Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania sau Bihor (15 – 17 iul.)

? Serviciul Uber va înceta să mai funcţioneze în Ungaria. Pe 24 iulie va intra în vigoare o reglementăre ce prevăd sancţiuni severe pentru cei care practică taximetria fără autorizaţiile necesare.

Bejegyzés navigáció