Fellázadtak a rabok a jászvásári (Iasi) szigorított börtönben. Az elítéltek hétfőn este az ablakrácsokra akaszkodva, a kezük ügyébe kerülő tárgyakkal csörömpölve tiltakoztak a rossz életkörülményeik, elsősorban a túlzsúfoltság és a gyenge koszt ellen. Hírügynökségi értesülések szerint a rabok egy része felgyújtotta a matracát.

A börtönigazgató soron kívül berendelte a szabadnapos alkalmazottakat is, hogy megfékezzék a lázadást. A 730 fős kapacitású börtönben csaknem 1500 elítéltet tartanak fogva, egy részük éhségsztrájkra készül.

Az utóbbi időben több romániai büntetés-végrehajtási intézetben történt hasonló incidens. A román börtönökben több mint 30 ezer elítéltet tartanak fogva, miközben a helyek száma mindössze 11.200 lenne, vagyis több mint kétszer kevesebb, ha betartanák az európai emberi jogi szabványokat.

A túlzsúfoltságra rövidtávon az amnesztia az egyetlen megoldás. Több civil szervezet az igazságügyi minisztériumnak küldött petícióban kezdeményezte is a legtöbb három évre, nem erőszakos cselekményekért elítélt fogvatartottak szabadlábra helyezését.