A románok sohasem fogják megtudni, hogy milyen változtatásokat hajtanak végre az amerikaiak a deveselui bázison lévő rakétasilóikban, amelyeknek a közelébe sem engedik őket ? jelentette ki Vlagyimir Putyin pénteken.Az orosz elnök a 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum alkalmából a világ 12 vezető hírügynökségének képviselőivel találkozott. Az Európában kiépítendő amerikai rakétavédelmi rendszerről kijelentette, hogy Moszkva nagyjából tisztában van vele, hogy annak keretében melyik évben fognak 500 kilométernél nagyobb hatótávolságú rakétákat hadrendbe állítani, ami szerinte fenyegetést jelent majd az orosz nukleáris potenciál számára.

Putyin szerint stratégiai erőegyensúlyra van szükség, amely az elmúlt 70 évben szavatolta a nagyobb katonai konfliktusok elkerülését.

Közben egy évvel meghosszabbította az Oroszország ellen a Krím félsziget elcsatolása miatt hozott szankcióit az Európai Unió. A kereskedelmi és befektetési tevékenységeket korlátozó intézkedések a most hozott döntés értelmében 2017. június 23-ig maradnak érvényben.

Csütörtökön Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is felszólalt a szentpétervári gazdasági fórumon. Miután Juncker-kaliberű politikus a Krím elcsatolása óta nem járt hivatalos úton Oroszországban, egyesek arra következtettek, hogy az EU a szankciók feloldására készülhet. Az orosz külügyminiszter például azt nyilatkozta, lassan megszűnik a patthelyzet Moszkva és a nyugati országok közt. Juncker már akkor azt mondta, látogatása nem jelenti a szankciók végét.