• Profesorii din Ungaria se pregătesc de proteste ample în toată ţara. În 11 iunie, de ziua pedagogilor ei vor să denunţe centralizarea excesivă a sistemului de învăţământ, a declarat pentru Népszabadság, Piltz Olivér, preşedintele sindicatului profesorilor. Totodată şi medicii se pregătesc de proteste, ei acuză autorităţile de subfinanţarea sistemului sanitar şi lipsa de dialog cu ministerul de resort.
  • Guvernul ungar intenţionează să înfiinţeze o nouă zonă de tranzit la frontiera cu Serbia (la Asotthalom), unde pot fi depuse cererile de azil. La graniţa dintre cele două ţări există în prezent două astfel de puncte. De la începutul anului până în prezent poliţiştii ungari au reţinut peste 13.400 de migranţi care au intrat ilegal în ţară.
  • Tribunalul Harghita a amânat ieri, din nou, procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Borboly Csaba, alături de mai mulţi inculpaţi (12 persoane), este acuzat de DNA de fapte de corupţie, motivul fiind legat de faptul că nu au fost depuse toate documentele legate de latura civilă a cauzei.
  • Prinţul Charles al Marii Britanii, care efectuează o vizită privată în ţară, maine in localitatea Viscri (BV) va inaugura centrul de pregătire meşteşugărească – ‘The Prince of Wales’s Training Centre’ – cu ocazia primei aniversări a fundaţiei sale, Fundaţia Prinţul de Wales. Fundaţia este o organizaţie caritabilă care sprijină conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă în România.
  • În Harghita, aproximativ 170 de gospodării din localităţile Plăieşii de jos şi Ineu au fost inundate, aseară, în urma unei ploi torenţiale care a dus la formarea de torenţi şi la ieşirea din matcă a unor pârâuri. Pe străzi şi în curţi, apa avea aproape un metru. Au fost afectate şi peste 140 de hectare de culturi de cartofi şi cereale, drumuri judeţene şi comunale, dar şi un drum forestier abia reabilitat.
  • Consiliul Judeţean Harghita a lansat un site de informare privind achiziţiile publice prin cumpărări directe care sunt derulate de diverse instituţii publice din judeţ, portalul urmând să vină în sprijinul firmelor harghitene. Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba a punctat că instituţia pe care o conduce vrea să ajute întreprinzătorii şi cu precădere pe cei tineri, susţinând că oricine poate depune o ofertă, cu condiţia să fie cea mai avantajoasă şi să fie însoţită de documentaţia necesară, fără niciun amestec în desemnarea câştigătorului.
  • Astazi este Ziua Maghiară la TIFF ? Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai ? 5 iunie 2016, Cluj-Napoca). Pe lângă filme maghiare programul Zilei Maghiare va fi marcat de discuţii cu cineaştii invitaţi şi concerte în aer liber. In Castelul de la Gilău se va sărbători Ziua Maghiară de la ora 19.00, cu două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic şi Bagossy Brothers Company, şi cu proiecţia filmului Febră în zori/ Hajnali láz (r. Péter Gárdos), o poveste de dragoste neobişnuită, inspirată din realitate.
  • Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, in Viena, se desfăşoară la Teatrul Pygmalion din Viena mai multe lecturi scenice derulate sub titlul ?Märchenfest?, în cadrul cărora copiii cu vârste între 6 şi 12 ani vor putea asculta poveşti în limba germană si din folclorul maghiar (1-5 iun.).
  • Partea a II-a a emisiunii, ?Natúra Stúdió?: Interviu cu Varga Kriszta (CJ) terapeut craniosacral. Tema abordata: terapia craniosacrala

     

Bejegyzés navigáció