• Propunerile Camerei Deputaţilor pentru un mandat de judecător la Curtea Constituţională sunt fostul deputat UDMR Attila Varga şi judecătorul Mona-Lisa Neagoe, susţinută de PNL. Comisa juridică va centraliza propunerile, urmând ca ulterior plenul să decidă cui îi va reveni mandatul de judecător la CCR. Attila Varga a fost deputat al UDMR din 1992 până în 2012. El a obţinut în 2006 titlul de doctor în drept, în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, cu o lucrare despre ?Constituţionalitatea procesului legislativ?.
  • Echipa de fotbal a comunei Felcsút a căzut din prima divizie a campionatului ungar, deşi mobilizarea pentru ultimul meci în această ligă a fost exemplară, intrarea a fost gratuită pentru cei 1800 de locuitori a comunei în Pancho Arena, recent declarat ca primul în topul celor mai luxoase stadioane sin Europa.Vestea bună însă este că cu câteva ore înaintea ascestei tragedii a intrat în funcţie trenuleţul care circulă între parcul dendrologic şi Pancho Arena şi trece în faţa casei unde a copilărit primul ministru Orbán Viktor.
  • Curtea Supremă a Ungariei a aprobat organizarea unui referendum pe tema cotelor obligatorii de relocare a refugiaţilor. Ţările europene care nu vor să împartă povara valurilor de migranţie ar putea fi amendate cu câte 250.000 de euro pentru fiecare refugiat pe care-l refuză. Potrivit „Financial Times”, maine ar urma să fie publicate noile măsuri preconizate de Comisia Europeană în cadrul unui plan de revizuire a regulilor de la Dublin privind azilul.
  • Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat marţi că a început publicarea listei datornicilor la bugetul de stat. Firma European Food, patronată de magnaţii bihoreni Ioan şi Viorel Micula, se află pe primul loc, cu o datorie de 400,8 milioane de lei, din care 400,1 milioane lei reprezintă obligaţii fiscale contestate. Pe locul doi se află Complexul Energetic Hunedoara, cu 174,7 milioane lei, iar pe trei Societatea Română de Televiziune, cu 170,3 milioane lei.
  • Astazi de la ora 19.00, Csonka András, directorul cultural al Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta va sta de vorba cu presa şi cu melomanii in cadrul săptămânii maghiare la Filarmonica din Craiova (3-6 mai 2016). Vineri, 6 mai 2016, de la ora 19.00, orchestra simfonică a Filarmonicii Oltenia şi solistul Érdi Tamás (pian) evoluează sub bagheta dirijorului maghiar Medveczky Ádám, artist emerit distins cu premiul Liszt. Concertul va fi transmis în direct la TVR Craiova şi pe site-urile Radio Oltenia Craiova şi Radio Romania Muzical.
  • Maine seara de la ora 19.00, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, va avea loc o Seară Bartók cu corul bărbătesc Szent Efrém din Ungaria. Bubnó Tamás, directorul artistic al corului bărbătesc Szent Efrém, şi cei 15 membri ai corului consideră că a sosit momentul să prezinte întregii lumi faţa necunoscută a marelui geniu maghiar. Căci corurile bărbăteşti ale lui Bartók vorbesc despre rolul bărbatului în lume, zbuciumul, rugăciunile, lupta interioară, sentimentele, gândurile, temerile, dragostea, nevrednicia şi forţa lui.
  • Maine se deschide la Miercurea Ciuc prima editie a Targului International de Carte din Tinutul Secuiesc. Printre invitati se afla Andrea Tompa, cel mai bun critic de teatru din Ungaria, dar şi o scriitoare ?transilvană? unică”. S-a născut la Cluj şi trăieşte la Budapesta. Este doctor în literatura rusă, editor la revista budapestană Színház, cadru universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Primul ei roman A hóhér háza (Casa călăului) a apărut în 2010 la editura Kalligram din Ungaria, în care viaţa cotidiană a anilor dictaturii este invocată prin vocea unei adolescente. Al doilea roman, Fejtől s lábtól (De la cap şi de la piciore) a apărut în 2013 la editura Kalligram.
  • Partea a II-a a emisiunii: ?Natura Stúdió?- realizat de Benedek Csilla.

Bejegyzés navigáció