Elvi megállapodást kötött a Volkswagen az Egyesült Államokban a dízelbotrány rendezéséről – közölte tegnap a német járműipari társaság. Eszerint a következő hetekben az amerikai igazságügyi tárcával és a szövetségi kereskedelmi felügyelet közösen olyan megállapodásokká formálják a megegyezést, amelyekben a Volkswagen kötelezettségeket vállal az ügy lezárásáért cserébe, de nem ismeri el, hogy hibázott.

A szűkszavú közleményben hozzátették, hogy a társaság az ellene egy San Francisco-i bíróságon indított gyűjtőper ügyében egyetértésre jutott az érdekelt felekkel egy peren kívüli megállapodás „fő vonalairól”. Ezt a megállapodást is a következő hetekben konkretizálják majd. Az Egyesült Államokban formálódó megállapodásoknak nincsenek jogi következményei az Egyesült Államokon kívül – áll a közleményben.
A dízelbotrány azzal kezdődött, hogy az amerikai környezetvédelmi hatóság 2015 szeptemberében megvádolta a Volkswagent, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásról szóló amerikai előírások. A német járműipari társaság elismerte a csalást. Az ügy világszerte mintegy 11 millió gépjárművet érint, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.