Megszüntet négyet a jelenlegi kínálatában szereplő szakok közül a Partiumi Keresztény Egyetem, és további négy meghirdetését felfüggeszti ? áll a Partiumi Keresztény Egyetem válságkezelő tervében, amelyet tegnapi kolozsvári ülésén fogadott el a Sapientia Alapítvány kuratóriuma. A cselekvési tervet még az egyetem szenátusának is el kell fogadnia. Kató Béla erdélyi református püspök, a kuratórium elnöke az MTI-nek elmondta: átalakul az egyetem struktúrája is, így az eddigi három kar helyett két karba tömörítik a szakokat, a jelenlegi 15 tanszékből öt marad, és állásokat vonnak össze. Felelősséget vállalnak ugyanakkor azért, hogy valamennyi diák befejezhesse a tanulmányait és diplomát kaphasson.

Pálfi József, az egyetem rektora bejelentette: a megszüntetett szakok között lesz az angol-román, a magyar-román és a filozófia alapszak, valamint a kortárs politikai filozófia mesterszak, nem hirdetik meg az angol-magyar, az angol-német, a magyar-német, valamint a magyar-angol alapszakot.

Az egyéves próbaidő alatt a Sapientia Alapítvány ügyeli majd fel az egyetem gazdálkodását.

Mint ismert, a magyar állam által fenntartott egyetemnek azt követően kellett válságkezelő tervet kidolgoznia, hogy a rossz gazdálkodás következtében mintegy 3 és fél millió lej adósságot halmozott fel. Az ezt feltáró belső vizsgálat nyomán tavaly novemberben lemondott az egyetem rektora és gazdasági igazgatója.