Ki kell fizetnie Traian Băsescu volt államfőnek azt a pénzbírságot, amelyet a roma közösség megsértése miatt szabott ki rá két éve az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A legfelső bíróság ugyanis tegnap jogerősen elutasította a politikus fellebbezését. Mint ismert, Băsescu 2010 novemberében egy szlovéniai sajtóértekezleten azt mondta a nomád romákról, hogy „kevesen akarnak dolgozni közülük, sokan hagyományosan abból élnek, amit lopnak”. Az akkori államfőt a Romani Criss nevű civil szervezet panaszolta be.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács 2014-ben az emberi méltóságot sértő hátrányos megkülönböztetésnek minősítette a kijelentést, és 600 lejes bíróságot szabott ki. Ezt követően egy hónappal, 2014 márciusában jelent meg a hivatalos közlönyben az a kormányrendelet, amely megtízszerezte a faji, etnikai, nemi, vallási, szociális és más természetű diszkrimináció esetén kiróható bírságokat. Azóta az egyének kárára történt hátrányos megkülönböztetést ezertől 30 ezer lejig terjedő bírsággal büntetik, csoportok diszkriminációja esetében pedig a büntetés kétezertől 100 ezer lejig terjedhet.

Traian Băsescu a Országos Diszkriminációellenes Tanács határozatának megsemmisítését kérte a bíróságtól, s most ebben az ügyben született jogerős ítélet.