? Institutul Balassi din Bucure?ti, sub egida Festivalul Muzicii Maghiare organizează în perioada 9-12 mai 2016 concurs de interpretare pentru tineri muzicieni români (a XII-a edi?ie). Înscrierile se fac până vineri, 29 aprilie 2016 la sediul institutului (str. Gina Patrichi nr. 8). Nu se percepe taxa de participare.

? A murit scriitorul ungar Imre Kertész, laureat al premiului Nobel pentru literatură din anul 2002. Romancierul, supravie?uitor al lagărului nazist de la Auschwitz, a murit după o lungă boală (parkinson) ieri la Budapesta, la vârsta de 86 de ani. Imre Kertész s-a născut la 9 noiembrie 1929 la Budapesta, într-o familie de origine evreiască, mama sa fiind originară din jude?ul Cluj. Romanul său cel mai cunoscut, „Fără destin”, scris în anul 1975, a fost ecranizat în anul 2005.
? La Institutul Balassi din Bucuresti are loc astazi, de la ora 18.30, recitalul de chitară a lui Filip Zsombor. Tanarul chitarist, elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe, ne va oferi o seară de muzică spaniolă.

? Guvernul de la Budapesta tratează cu seriozitate ameninţările organizaţiei teroriste Stat Islamic şi va face tot ce este posibil pentru a garanta securitatea Ungariei, a declarat şeful de cabinet al premierului ungar după ce gruparea jihadistă ar fi menţionat Ungaria drept posibilă ţintă.

? Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Alexandru Victor Micula, se întâlneşte astazi cu secretarul de stat pentru afaceri europene în cadrul Oficiului Primului Ministru ungar, Szabolcs Takács, la Budapesta.

? „Ziua Internaţională a Păcălelii” – Se susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian, în anul 1582. În vechiul calendar (cel iulian), ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie. După trecerea la calendarul gregorian oamenii au avut, la început, probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care mai sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie erau numiţi ?nebuni de aprilie?. În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate din secolul al XIX-lea.

? Sambata, 2. aprilie, Biserica Luterană din Bucuresti (ora 19:00): In cadrul Festivalului Jazz in Church va concerta Németh Ferenc, Lionel Loueke şi Massimo Biolcati. Trioul oferă o muzică plină de ritm, căci armoniile jazzului modern sunt combinate cu elemente de muzică tradiţională vest-africană şi inflexiuni vocale inedite. Németh Ferenc este renumit fiind cel mai râvnit percuţionist din New York, de origine din Ungaria.

Bejegyzés navigáció