Teljesítette Románia a schengeni övezethez való csatlakozás valamennyi feltételét, ezért a határellenőrzés nélküli terület tagjává kell válnia – jelentette ki tegnap Bukarestben az olasz képviselőház elnöke. Laura Boldrini romániai látogatása alkalmából beszédet mondott a bukaresti parlamentben. Úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy az európai állampolgárok egy része szabadon utazhat, másik része viszont akadályokba ütközik. Romániának – Bulgáriával együtt – eredetileg 2012-ben kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de Németország és Franciaország kifogásolta, hogy mindkét országban nagyon elterjedt még a korrupció.

Boldrini beszédében bírálta az Európai Unió és Nagy Britannia között februárban létrejött megállapodást az uniós reformkövetelésekről, amely aláaknázza a vendégmunkások közötti esélyegyenlőséget. Mint mondta, ennek árát a románok és a bolgárok fizették meg.

Az olasz politikus megbeszélést folytatott Klaus Johannis államfővel, és megerősítették: mindkét ország változatlanul elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben.