? Ziua Culturii Maghiare, 22 ianuarie – este sărbătorită începând cu anul 1989 în mai multe locuri ale lumii. Data a fost aleasă pentru că în această zi, în anul 1823, poetul maghiar, Kölcsey Ferenc, a finalizat manuscrisul poeziei intitulate ?Himnusz?, care a devenit, din 1844, textul Imnului Ungariei. Institutul Balassi ? Institutul Maghiar din Bucureşti a sărbătorit acest eveniment (miercuri, 20. ian) cu spectacolul-performance ?Viaţa din afară? interpretat de două actri?e ale teatrului budapestan Maladype, Szilágyi Ágota şi Tankó Erika.

? Astăzi are loc la Cluj Napoca (ora 18:00) gala de acordare a Premiului pentru Excelen?ă ?i a Premiilor pentru Cultura Maghiară Contemporană Transilvană. Premiul pentru Excelen?ă în activitate va fi acordată istoricului clujean Egyed Ákos. După gală AG Weinberger va ţine un concert.

? Autorităţile ungare se declară din nou pregătite pentru construirea unui gard şi la graniţa ungaro-română, în cazul în care traseul folosit de imigranţi pentru a ajunge în Vestul Europei se va modifica, iar aceştia vor trece prin România. + Ungaria sprijină aderarea imediată a Bulgariei la spaţiul Schengen şi, ţinând cont de actuala rută a migraţiei, consideră că Bulgaria şi Macedonia au un rol esenţial în stoparea afluxului de migranţi.

? Ungaria a alocat anul trecut aproximativ 200 milioane de euro pentru imigrare, iar de la UE a primit un sprijin financiar de 7 milioane de euro, sumă care reprezintă 3,5% din totalul cheltuielilor – a afirmat Bence Rétvári. Secretarul de stat la Ministerul Resurselor Umane. a atras atenţia asupra faptului că Ungaria nu a primit nici măcar un ajutor simbolic din fondul UE destinat migraţiei pentru întreţinerea minorilor care au venit în ţară fără însoţitori.

? Premierul Ungariei, Orbán Viktor, a participat ieri la slujba de înmormântare a tatălui europarlamentarului Tőkés László la Biserica Reformată din Cluj Napoca. Tőkés István ar fi împlinit 100 de ani în 2016. El a fost episcop vicar al Eparhiei Reformate din Ardeal şi profesor la Institutul Teologic Protestant din Cluj Napoca. Orbán Viktor a susţinut după ceremonie un discurs, şi l-a numit pe profesorul Tőkés István ultimul reprezentant al unei generaţii, care ?s-a născut atunci când Ungaria istorică a luat sfârşit.?

? Partea a II-a a emisiunii, ?Ştirile săptămânii? va fi realizată de Székely Ervin. Retrospectiva evenimentelor săptămânii cu invitatii emisiunii: Magyari Nándor László analist politic si Horváth Anna viceprimarul (UDMR) din Cluj Napoca.

Bejegyzés navigáció